2 Nisan 2013 Salı

Suda Çözünmeyen Kuru Madde Tayini

MALZEMELER;
-Bunhner hunisi
-Filtre kağıdı
-Beher
-Alüminyum tartı kabı
-Etüv

   Analiz yapılacak gıda homojen hale gtirilir.25-50 gr tartılıp 400ml lik beher kayıpsız olarak aktarılır .Beher bir ısıtıcıya yerleştirilip 15-20 dk süreyle kaynatılır.Bu sırada buharlaşma sonucu eksilen su yerine sıcak su eklenerek tamamlanır.
  Diğer taraftan filtre kağıdı alüminyum tartı kabına konularak 100-110 derecede 1 saat kadar  kurutulur.Daha sonra bir desikatörde soğutulur  ve sonra tartılır.Böylece filre kağıdının darası belirlenmiş olur .
Kaynama süresi sonunda beher içeriği bunchner hunisinden filtre edilir. Kalıntının filtre kağıdı üzerine yapışıp bir katman oluşturmasını ve böylece filtrasyonu engellemesini önlemek için beherdeki sıvı filtreye sürekli olarak ve kısımlar halinde dökülür .
Filtre kağıdı üzerindeki kalıntıyla birlikte tartı kabına alınır .Ve kurutmamaya bırakılır. Daha sonra desikatörde soğutulup tartılarak daha kurumuş  örnek ağırlığı saptanır.



suda çözünmeyen kuru madde % kuru madde ağırlığı    x100
                                                yaş örnek ağırlığı(g),
  dara + kurutulmuş örnek .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder